Ecobouwers 2019

In november 2019 kan je maar liefst 11 van onze realisaties bezoeken tijdens Ecobouwers Opendeur:

1. Passiefhuis Waasmunster 

Omvorming van een intensief tuinbouwbedrijf naar een extensieve bessenzelfpluktuin met een compacte passieve houtskeletbouw.
In het bijzonder is er lang stilgestaan bij oververhitting en vervolgens drie mechanismen ingebouwd: allereerst zijn er de automatische horizontale schuifpanelen, door ROB en Lab15 op maat vervaardigd van onze woning. 

2. Totaalrenovatie Merelbeke
 

Een totaalrenovatie van een medische groepspraktijk tot een open gezinswoning. De aannemer (LAB15) en architect (MVC Architecten) zullen ook aanwezig zijn om meer uitleg te verschaffen over hoe het bouwproces verloopt en hoe de opbouw van de woning is.

3. Cohousing Vinderhoute

Het project Cohousing Vinderhoute bestaat 7 jaar. Het oude hoevetje werd afgebroken en er kwam een tweewoonst bij. Lab15, de hoofdaannemers van deze tweewoonst verzorgt de rondleiding.


4. Passiefhuis Loppem

Deze nieuwbouw passiefwoning werd ontworpen binnen een compact volume, maar met een rijkelijke lichtinval. Door het spel van hout-aluminium ramen met klassieke inbouw en houten blokramen in combinatie met de nis aan de inkomzone krijgt de woning met strakke vorm een speelse toets. Structureel is de woning een houtskeletstructuur met bio-ecologische materialen. 

5. Bio-ecologische passiefwoning Drongen

Bio-ecologische passiefwoning met bodem-waterwarmtepomp. 

6. Vierkantshoeve Zingem

Onze eigen woning binnen een cohousing project!
Drie van de zeven inmiddels bewoonde woningen zijn te bezoeken (waarvan 3 met rondleiding). We geven graag een woordje uitleg over de gemeenschappelijke pelletketel en warmtenet, ecologische binnenisolatie met cellulose of kalkhennep, de cementarme vloeropbouw met schelpen of glasgranulaten, 3-voudige beglazing, balansventilatie met warmteterugwinning en niet te vergeten afwerking. Ook in verband met het cohousen kan u zich zeker informeren.

7. Cohousing Waasland

Cohousing project in Sint-Niklaas met 22 passieve woningen, gedeelde tuin, fietsenstalling en parking, en een gemeenschappelijk paviljoen, bewoond sinds begin 2018.

8. Nulenergiewoning Destelbergen

Met de ervaringen van het bouwen van onze vorige woning (een erkende nulenergiewoning) gaan we nu opnieuw aan de slag voor onze nieuwe woning dichter bij het werk.

Gezien de grondwerken pas van start gingen op 18 september en het houtskelet pas vanaf 30/09 werd geplaatst, zal de woning in volle ruwbouw te bezichtigen zijn.

9. Uitbreiding villa Oostakker

Een typische houtskeket woning/villa uit de jaren 80 werd uitgebreid met een goed geïsoleerde houtskelet.

10. Nieuwbouwwoning Waasmunster

De woning die wij bouwen moet niet alleen energiezuinig zijn, ze moet ook van een originele architectuur getuigen. Bouwheren kozen ook voor aparte materialen en uitvoeringen.

11. Energiezuinige woning Hamme

BEN woning met schuimglas onder de vloer. Cellulose isolatie in de muren en dak. Gerecupereerde pannen op het dak.